BUJINKAN SEISHIN DOJO HRVATSKA

Shihan Dean Rostohar, Japan

Premda se Ninjutsu u Hrvatskoj vježba od 1986.g. (Dean Rostohar), Škola ratničkih vještina Bujinkan Seishin Dojo – Hrvatska, osnovana je tek 1993. godine na zahtjev i uz patronat Soke Masaaki Hatsumi-a (i uz pomoć Sensei D. i S. Tešića), a osnovao ju je Dean Rostohar, jedini praktičar istinskog Ninjutsua u Hrvatskoj.

Ime školi u Hrvatskoj “Bujinkan Seishin Dojo” dodjelio je Hatsumi Soke, a ono prevedeno znači “Škola Božanskog ratnika iskrenog (istinskog) srca”!

Soke Hatsumi i Shihani Dean i Davor, Japan Budokan Tokyo 2003

Glavni učitelji Shihan Dean Rostohar i Shihan Davor Gašparović, te drugi instruktori škole dugi niz godina obučavaju se u Japanu i širom svijeta na mnogim treninzima i seminarima koje održava Hatsumi Sôke i drugi majstori visokih stupnjeva iz Japana i Svijeta.

Bujinkan Seishin Dojo Hrvatska je osnovan kako bi se proučavale, uvježbavale i usavršavale, te podučavale tradicionalne borbene tehnike i taktike Ninjutsu-a (Ninpo Budo taijutsua) iz devet tradicionalnih škola ratničkih vještina, po učenju Soke-a Masaaki Hatsumi-a. Učenje se provodi po programu koji je napravio Soke Hatsumi. Usavršavanje se vrši i uči iz Densho-a Ten Ch iJin Ryaku no Maki, Densho-a škola Bujinkana, i po temama koje svake godine izabere Soke.

Shinobi no mono 1986. (Dean)

Podučavanje, učenje i vježbanje se izvodi na tradicionalan način kako su to nekada radili drevni Ninja ratnici. Također se usavršavanje, učenje i vježbanje izvodi i na moderan način, kako to danas rade mnoge Specijalne postrojbe. Trening u školi je baziran na realnosti te efikasnosti kroz borbene tehnike, vježbe i taktike.

Škola okuplja veliki broj srednjoškolaca, studenata i ostalih mladih zaljubljenika u ovu ratničku vještinu, uključujući HV i Policiju. Također na treninge i usavršavanja dolaze i učenici iz drugih zemalja Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije, i dr.

To je najveća Bujinkan škola u Svijetu i broji oko 100-tinjak odraslih članova, čime se i Hatsumi Soke vrlo ponosi.

U Hrvatskoj su održani mnogi seminari i demonstracije Ninjutsua kako bi se javnost upoznala sa ovom vještinom. Do sada je održano više od 100 seminara u Hrvatskoj, te više od 70 demonstracija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Shihani i instruktori Bujinkan Seishin Dojo 2010. (neki nisu prisutni)

Škola je također prezentirana u raznom tisku (Večernji list, Jutarnji list, Globus, Arena, Japan Times, San Francisco tribune, Budo & Bujutsu, i dr.), na radiu (HRadio, Radio 101, Omladinski Radio, Radio Velika gorica, Radio Zadar, Radio Vrbovec, Radio Bjelovar, Radio Slavonski Brod, Radio Osijek) i Televiziji (HTV1/2, OTV, Austrijska TV, Mađarska TV Duna i RTL Plus, RTL, Nov@, Transmeet TV, Japanski TV Asahi), a surađivali smo i sa časopisima za borilačke vještine “Crni pojas”, “Sensei”, “Samurai”, “Budo Internacional” i dr.

Danas Bujinkan Seishin Dojo – Hrvatska, zauzima značajno mjesto u borilačkim vještinama u Hrvatskoj, ali i u Svijetu. Školu pohađa veliki broj učenika, ali ostaju samo oni čistog srca – Seishin. Ipak je ovo ratnička vještina. Mnogi sa krivim motivima vrlo brzo odustaju zbog posebnih i teških treninga, gdje se velika pažnja posvećuje povećanju psihofizičkih sposobnosti učenika, te zbog vlastitog ega.
Bujinkan učenici nisu samo izvanredni borci, već su to mladi ljudi, koji su našli pravi put u životu bez loših navika i poroka, koji kroz ovu vještinu žele postati bolje osobe. Naša škola je na glasu kao mjesto gdje se mladi uče o pravim životnim, ljudskim i moralnim vrijednostima i zbog toga smo vrlo ponosni.

Transmeet TV Video Bujinkan Seishin Dojo trening

Treninzi se održavaju u dvorani, ali i u prirodi po svim vremenskim uvjetima.
Trening je podijeljen u dvije grupe: početnu i naprednu. Početna grupa uči osnove i radi po programu Ten Ryaku no Maki. Napredna grupa radi po planu i programu za tekuću godinu godinu.

 Osim Zagreba gdje je Shibu (glavni Dojo) za Hrvatsku, otvoreni su Bujinkan Seishin Dojo-i u Pakracu , Vrbovcu i Rijeci.