SHIHAN DEAN ROSTOHAR- SHINRYU

Učitelj, osnivač i Shibu Cho Bujinkan Seishin Dojo Zagreb (Bujinkan Hrvatska), Dean Rostohar Shihan rođen je u Zagrebu 1965. godine. Raznim borilačkim vještinama bavi se od 1975 godine, od svoje 10-te godine, dakle preko 38 godina i u nekima od njih je dostigao majstorsko zvanje. Njegov Bugo (ratničko ime) je Shinryu – Zmajevo srce.

Vježbajući mnoge borilačke vještine (Shotokan karate, Judo, Ju jutsu, Aikido, Budokai, Tae kwon Do, Hrvanje, Thai box, Kick box, Full i Semi kontakt, Wing Chun, Jeet Kun Do) i natječući se u nekima od njih, nije bio zadovoljan načinom na koji su se one podučavale i prezentirale (kao sportske, te bez istinskih moralnih, psihičkih, fizičkih, mentalnih, filozofskih i duhovnih vrijednosti), te je pravu vrijednost pronašao tek u ratničkoj vještini Ninjutsu.

Ninjutsu je shvatio kao filozofiju života i istinsku ratničku vještinu, dok su druge vještine prerasle u sportske i natjecateljske čime su totalno izgubile svoju bit i suštinu, te duh istinskih vještina. Tada ostavlja sve druge vještine i posvećuje se samo Ninjutsu.

Godine 1986. prvi puta dolazi u doticaj sa Ninjutsuom preko knjige Andrewa Adamsa: “NINJA – The invisible assassins”, te od tada počinje njegovo interesiranje, prikupljanje informacija i vježbanje Ninjutsua. Proputovao je cijeli svijet i zadnjih sedamnaest godina odlazi na usavršavanje u Japan, kako bi učio i usavršio ovu ratničku vještinu. Na zahtjev i uz patronat Soke Hatsumija 1993. otvara prvu i jedinu originalnu školu Bujinkan Ninjutsua u Hrvatskoj.

Ninjutsuom se sada bavi više od 28 godina, a radi boljeg shvaćanja i učenja ove ratničke vještine, svake godine posječuje postojbinu Ninji, Japan, gdje uči i vježba kao osobni učenik poglavara Bujinkana, Masaaki Hatsumi Sokea. Također uči i od ostalih japanskih Shihana (glavnih učitelja Bujinkana) Yukio Noguchia, Toshiro Nagatoa, Hiroshi Nagasea, Hideo Senoa, Someya Ken’Ichia, Isamu Shiraishia i Oguri Koichia, Fumio Manake (koji je tada bio u Bujinkanu).

Dean Rostohar pristustvovao je mnogim Tai Kai seminarima u svijetu koje je vodio Hatsumi Soke, te mnogim seminarima koje su vodili vrhunski svjetski majstori i učitelji Ninjutsua. Takvi seminari su mu omogućili da upozna i uspostavi divna i duboka prijateljstva sa mnogim Internacionalnim instruktorima, koje je nemoguće sve nabrojati.

Sakki ispit (Haragei), položio je kod Hatsumi Sokea, 1996 g. u Budokanu Tokyo, Japan. Nosilac je titule Shihan (glavni učitelj), te je sada nosilac majstorskog zvanja 15. Dan Kugyo Happo Biken. Također je nosilac titule Shibu Cho, (poglavar ogranka) Bujinkana u Hrvatskoj, koje mu je dodjelio, ovlastio ga i postavio Masaaki Hatsumi Soke.


Godine 1995. od Soke Hatsumia za svoje znanje, doprinos, volju, trud i zasluge u Bujinkan Ninpou, dobiva tada vrlo rijetko priznanje “Medalju zlatnog zmaja Bujinkana”, koju je imalo svega par ljudi u svijetu. Godine 2011. na maloj ceremoniji u Bujindenu, od Soke Hatsumia dobiva drugo veliko rijetko priznanje, posebnu diplomu BuFu Ikkan Menkyo (kao jedan od njegovih najboljih učenika).

Shihan Dean Rostohar, vodi treninge i seminare Ninjutsua na tradicionalan ali vrlo realan način, kako bi učenici Bujinkan Dojo-a shvatili bit i suštinu ove ratničke vještine i borenja, te kroz nju postali bolji kao osobe čistog srca ali i kao ratnici.

Podučavanje Shihana je čvrsto, tradicionalno, sa naglaskom na realnu i agresivnu borbu, uz upotrebu japanskog tradicionalnog ali i današnjeg modernog oružja.

Podučavanje je bazirano na Ninpo filozofiji, psihologiji, te duhovnoj i mentalnoj upotrebi ove ratničke vještine kroz borbene tehnike i taktike, ali i upotrebi kroz svakodnevni život u svim segmentima života.

Vrlo je ponosan na svoje učenike i na dostignuća u Bujinkan Ninjutsu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, te mu je izuzetna čast, što je jedan od učenika velikog majstora Ninpoa, Masaaki Hatsumi Sokea. Hatsumi Soke vrlo često izvodi Dean Rostohara na treninzima u Bujinden i Budokan Dojo-u kako bi demonstrirao, prikazao i poučio svoj efikasan i realan način borbe i filozofije.

Dean Rostohar je napisao veliki broj članka i tekstova kako bi promovirao ratničku vještinu Ninjutsu.Također je dao mnoge intervjue o Ninpou/Ninjutsu, za razne časopise kao “Crni pojas”, “Samurai”, “Sensei”, “Budo Internacional”, za razne dnevne i tjedne domaće novine, između ostalih za “Jutarnji list”, “Večernji list”, “Arena”, i inozemne novine “Japan Times”, “Noda Shi Today”, te “San Francisco tribune”. Dao je i veliki intervju za najpoznatiji i najcjenjeniji japanski časopis o borilačkim i ratničkim vještinama “Hidden Budo & Bujutsu”. Bio je također gost u mnogim TV emisijama između ostalih na HRT, HTV, RTL, OTV, Z3, Nov@, Slavonskoj TV, na Mađarskoj DUNA TV i RTL Plus, na Austrijskoj nacionalnoj TV, gdje je predstavljao Hrvatsku i ratničku vještinu Ninjutsu. Također je Japanski “TV Asahi”, došao u Hrvatsku napraviti emisiju o Bujinkan Shihanu Dean Rostoharu, koja je prikazana u Japanu.

Dean Rostohar je dragovoljac i veteran Domovinskog rata od 1991. i pripadnik elitne Specijalne jedinice Policije “Alfa”, sada u mirovini. Bio je član inicijativnog odbora “Udruge Veterana Specijalne Policije iz Domovinskog rata “Alfa“,. Također je vršio dužnosti dopredsjednika Nadzornog odbora. Član je IPA – Internacionalne Policijske Asocijacije.

Dean Rostohar usprkos teškom ranjavanju u ratu i dalje vodi treninge i usavršava se. Od Predsjednika RH za zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je mnogim odličjima i priznanjima.

Da bi mogao proširiti svoje znanje, vještinu, proučavati borbene i ratničke vještine i dalje se osposobljavati, Dean Rostohar je osnovao grupu Specwog® (Special Warrior Operation group) gdje je glavni Instruktor. Specwog© je zamišljen 1999. godine, gdje je Dean Rostohar organizirao malu grupu entuzijasta, koji se žele usavršavati, vježbati i istraživati sve vidove borilačkih i ratničkih vještina i sve oblike taktičkih treninga u svim segmentima i poljima borbe, od borilačkih i ratničkih vještina samoobrane do antiterorizma, od goloruke borbe do borbe oružjem sa oštricama i štapovima, od vatrenog oružja i opreme do zaštite osoba, te preživljavanja u ekstremnim uvjetima. Zato je organizirao svoj Taktičko Tehnički Borbeni Sistem (T.T.B.S.). Instruktori Specwoga treniraju vrlo ozbiljno i profesionalno, te su postigli zapažene rezultate. Zbog njihovog znanja, iskustva i vještine do sada su mnogo puta pozivani kako bi podučavali mnoge službene organizacije kao i  pripadnike Specijalnih postrojbi vojske i policije iz Hrvatske i inozemstva.

Shihan Dean Rostohar je također dizajner i konstruktor, sada već svjetski poznatog i cijenjenog “Specwog Warrior” borbenog noža. Nož je dizajniran prema Taktičko Tehničkom Borbenom Sistemu i načinu borbe s nožem Shihana Rostohara.

Shihan Dean Rostohar voli podijeliti svoje iskustvo i znanje stoga puno putuje po svijetu, podučava i održava treninge i seminare. Zbog svojeg znanja, vještine i realnog iskustva mnogo puta je pozivan kako bi održao seminare. Do sada je održao više od 100 različitih seminara širom Europe (Slovenija, Austrija, Mađarska, Njemačka, Finska, Švedska, Švicarska, Ukraijina, Francuska, Bugarska, Španjolska, Slovačka), te oko 100-tinjak seminara u Hrvatskoj.

Soke Masaaki Hatsumi i njegov učenik Dean Rostohar kroz mnoge godine zajedničkog učenja i druženja:

Shihan Dean Rostohar sa Japanskim Shihanima od kojih je učio u Japanu dugi niz godina: