MASAAKI HATSUMI SOKE

Hatsumi Masaaki rođen je 2. prosinca 1931. godine u gradu Noda-shi u oblasti Chiba ken, Japan.

Počeo je borilačke vještine sa 7 godina sa Kendom, a kasnije je učio Aikijutsu, Judo, Shito Ryu Karate do (Zen-Bei Butokukai), također je učio kod Yashiro Senseia Shinden Ryu Jujutsu, te Shindo Tenshin Ryu i Asayama Ichiden Ryu sa Ueno Takashi Senseiem koji ga je podučavao i Kobujutsu Juhappan (Ueno je putovao u Nodu samo da bi podučavao Hatsumia) koje je majstorirao i dostigao visoka zvanja; također se bavio boksanjem, nogometom i gimnastikom. Diplomirao je dramsku umjetnost i medicinsku osteopatiju na Meiji univerzitetu u Tokyu. Nastavio je sa učenjem orijentalne medicine i kiropraktike, a kasnije je godinama vodio vlastitu kliniku za kiropraktiku u gradu Noda.

Godine 1957. Hatsumi je imao 26 godina kada je upoznao Sôke Toshitsugu Takamatsua legendarnog učitelja Ninpo Taijutsua, zvanog “Mongolski tigar”, koji ga je uzeo za svog osobnog učenika. Svaki vikend tijekom perioda od 15 godina Hatsumi je putovao po petnaestak sati preko cijelog Honshu otoka do grada Kashiwabara, da bi učio od ovog vrhunskog učitelja. Za trening sa Sôke Takamatsuom, Hatsumi kaže da je bio nevjerojatan, te da je imao stalni osjećaj kao da “hoda ispod oštrice mača”. Nakon položenog Sakki ispita, Takamatsu Sôke je Hatsumiju dao Menkyo Kaiden (majstorsku licencu) za devet škola ratničkih vještina. Godinu dana prije svoje smrti (umro je 2. travnja 1972.) Takamatsu Sôke je rekao svom učeniku Hatsumiu da ga je naučio svemu što je znao.

Nakon što ga je 15 godina podučavao Takamatsu Soke je odlučio da Hatsumi bude slijedeći Sôke Ninpo Budo Taijutsua (nasljednik tradicije i poglavar tih devet škola).

Hatsumi Sôke je u čast svog učitelja osnovao školu pod imenom “Bujinkan Dojo” što u prijevodu znači: “Mjesto gdje vježba Božanski ratnik”, te se Bujinden Honbu Dojo (glavni dojo) danas nalazi u gradu Noda – shi u pokrajini Chiba – ken. Hatsumi Soke je putovao preko 20 godina po cijelom svijetu nekoliko puta godišnje da bi održavao i podučavao na seminarima pod nazivom TaiKai. Sada se treninzi i seminari (DaiKomyoSai) održavaju samo u Japanu.

Za svoj rad i podučavanje Dr. Masaaki Hatsumi, primio je niz priznanja i nagrada od mnogih vojnih (US Marines, US Navy Seal’s, US Delta, SAS, EVA 21 zrakoplovna Baza – Španjolska i dr.) policijskih (počasni član Arizona i Texas Rangera, FBI, DEA, NSA, SRT, CIA, SWAT, Specwog i dr.) i državnih institucija (Pentagon, White House, i dr.).

Počasni je građanin mnogih gradova (Los Angeles, Atlanta, Dublin, Jordan Valley, Burton Village, Telde).

Dobio je priznanja od mnogih velikih državnika i vladara; (Španjolski kralj Huan Carlos ga je odlikovao), Američkih predsjednika Ronald Reagana, Gerald Forda, Jimmy Cartera, George Busha, Bill Clintona, George Busha Jr, Engleske premijerke Margaret Thacher i premijera John Majora, Princ Charlesa, Francuskog predsjednika Meitteranda, Dalaj Lame, Nelsona Mendele, Australskog premijera John Bannona i mnogih drugih iz svih dijelova svijeta.

Godine 1961, 3. Studenog, držao je predavanje i demonstrirao Ninjutsu za Japanskog Cara (Tenno) Akihita, gdje ga je upoznao sa tradicionalnim Ninja oružjem i tehnikama ove ratničke vještine.

Godine 1982. Hatsumi Soke prvi puta putuje van Japana u SAD, kako bi prezentirao i podučavao Ninjutsu. Nakon čega je 1986. godine primio nagradu časopisa “Black Belt” za najboljeg učitelja.

Godine 1987. održava prvi TaiKai u Europi u Londonu, a kasnije redovito nastavlja sa Tai Kai seminarima širom svijeta: USA, Engleska, Švedska, Izrael, Španjolaska, Njemačka, Australija, Luxemburg, Portugal, Francuska, Argentina, Novi Zeland, Italija, Južno afrička Republika, Norveška, Nizozemska.

Godine 1995. dodjeljena mu je titula Todo Hanshi (Velemajstor upotrebe i puta mača) od Nakazawa Toshi-a, Predsjednika Zen Nippon Todo Renmei (Japanska Federacija mačevanja).

Za svoj rad je također primio veliko priznanje i blagoslov od Pape Ivana Pavla II (kao jedini praktičar borilačkih vještina na svijetu), kao i niz ordenja i priznanja od Japanskog Cara i Japanske vlade (Sekai Bunka Taisho, Shakai, Bunka Korosho, Kokusai Bunka Eiyosho).

Također je sudjelovao kao savjetnik na nekoliko filmova sa tematikom Ninja, “Shinobi no mono” i “Samo dvaput se živi” (serijal o James Bondu), te kao glumac u serijalima “Suteki no mama” i “Jiraya” (gdje u 50 epizoda glumi ulogu Yamaji Tetsuzana).

Hatsumi Soke je također doktor osteopatije, te ima počasni doktorat prirodnih znanosti Američkog Univerziteta, počasni doktorat Instituta za Elektronička istraživanja na Washington Univerzitetu, počasni doktorat Manchesterske škole za Osteopatiju. Također je Nihonga (Japanski stil) slikar, gdje je imao izložbe u Ginzi – Nagai galeriji.

Također je muzičar i pjevač, te pisac (Predsjednik i Direktor Internacionalnog odjela Kluba Japanskih literarnih umjetnika 1990-94.).

Izdao je desetke knjiga i preko 80 video kazeta sa tematikom Ninpo Budo taijutsua – Ninjutsua.

Danas Masaaki Hatsumi Soke slovi za jednog od najboljih majstora borilačkih vještina u svijetu, a japanska vlada ga smatra nacionalnim blagom, te ga je odlikovala za njegov rad i doprinos na području kulture i ratničkih vještina.

Velika nam je čast i zadovoljstvo što je Hatsumi Soke naš učitelj i prijatelj Hrvatske.