KUNREN SHUGYO

Kunren Shugyo u japanskoj terminologiji znači proučavanje treninga. Način treninga i vježbanje Ninpo Budo taijutsua u Bujinkanu, uveliko se razlikuje od učenja u drugim borilačkim vještinama. S obzirom da je Ninjutsu ratnička vještina, nije nam cilj natjecanje, već usavršavanje sebe, svog duha, tijela i karaktera – dakle cjelokupnog bića. Bujinkan Ninjutsu je ono što bi ratnička vještina i trebala biti – sredstvo da upoznate sebe, razvijete umnu i fizičku snagu i ostvarite jasno razumijevanje života. Bujinkan Ninjutsu je jedinstvena ratnička vještina, koja omogućuje osobi usmjerenoj ka sazrijevanju dostići svoj puni fizički i umni potencijal. Oni koji nemaju oštar duh i čisto srce ne mogu dugo opstati u ovoj vještini!

U Ninjutsu je vrlo važan tzv. Shigoki trening . Shigoki znači učenje kroz realnu borbu koja je popraćena velikom količinom boli i opasnosti, kako bismo što bolje shvatili i razvili svoje sposobnosti. Da bi shvatili značenje rijeći Shigoki, a samim time i bit, moramo je podijeliti na ideograme: Shi = smrt – umiranje, Go = mudrost – prosvjetljenje, Ki = duh – um.

U Bujinkanu se obučavaju tehnike sa tradicionalnim japanskim oružjem, kao što su npr. japanski mač – Katana ili Ninja Ken, zatim Yari – koplje, Tanto – nož, Kusari – lanac, i mnoge druge, međutim Ninjutsu je vještina koja se razvijala kroz stoljeća i primjenjivala novitete što čini i danas. Pa tako u današnje vrijeme koristimo i moderna oružja i oruđa za svoje usavršavanje kao što su razni revolveri i pištolji, razne puške i automati i dr.

Tu vještinu su također usvojile i vježbaju je mnoge moderne i vrhunske Specijalne vojne i policijske postrojbe kao npr. US Navy Seal’s, US Rangers, US Delta Force, Britanski SAS, Francuski GIGN, Španjolski padobranci, Izraelski Mossad i Yamam i mnoge druge.

Uostalom, kada govorimo o oružju nije važno kakvo oružje imate u rukama, već kako ga znate upotrebljavati.

Za shvaćanje ove ratničke vještine potrebne su godine svakodnevnog učenja, napornog vježbanja i samostalnog treninga. To je vještina za čitav život. Mnogi posustanu i odustaju (pa čak i mnogi majstori (!?)), međutim oni koji dostignu određenu razinu shvaćaju da je Ninpo Budo taijutsu, osim što je ratnička vještina i filozofija života.

Prije no što se netko odluči za takav način treninga i proučavanje ove vještine, mora imati odlučan stav, jer trening u našoj školi Bujinkan Seishin Dojo Croatia je vrlo zahtjevan, naporan i opasan. Trening bez masnica, boli, znoja, krvi i požrtvovanja nije trening.

Trening u Bujinkanu je kao i sam život, pun prepreka i vrlo naporan; onaj tko smogne snage da fizički i psihički prođe kroz takve prepreka, moći će na isti način riješavati i životne probleme.

ZAŠTO DANAS VJEŽBATI BUJINKAN NINJUTSU ?

S obzirom da je Ninjutsu ratnička vještina samoobrane i preživljavanja, mnogi misle da ona danas nema svoju primjenu osim u ratnim uvjetima. Međutim, Ninjutsu nije samo vještina borbe, ona nas jednako tako uči kako da razumijemo Univerzum, razvijemo svoje psihičke i fizičke potencijale i ravnotežu, sačuvamo dobro zdravlje, razvijemo vlastitu kreativnost i radost življenja, kao i entuzijazam i pozitivan duh, otvorimo se prema vanjskom svijetu i razvijemo komunikaciju, obogatimo svoju osobnost, razvijemo samopouzdanje, plemenitost i sebe kao cjelovitu osobu.

Ta vještina nas uči kako da kroz nju postanemo u svakom smislu bolji kao osobe. Oni koji nemaju iskreno i čisto srce i otvoren duh, ne mogu pravilno sagledati sebe i odbaciti svoj ego, te takvi i ne mogu dugo opstati u ovoj vještini ili odu krivim putem.

Ninjutsu je vrlo surov, ali i vrlo iskren prema nama, baš kao i život. Uči nas primati udarce suparnika i sudbine i uzvraćati im. Uči nas da prihvatimo bol kao dio stvarnosti, da ne posustanemo pred zaprekama, nego da sa svakom preprekom i problemom rastemo dalje i više kao ljudi. Svaki problem koji naiđe pred nas u životu ima svoj razlog. Rješavajući i prihvaćajući takve probleme, postajemo u psihi sve jači i bolji. Oni slabiji predaju se samosažaljevanju.

Vježbati Ninjutsu, ratničku vještinu, danas predstavlja čast. Stoga vježbajući i shvačajući Ninjutsu uživamo radost života.

Kao što smo već napomenuli, Ninjutsu borilačka vještina nije sportska disciplina i njen krajnji cilj nije sportski rezultat. Cilj ove borilačke, ili bolje rečeno, ratničke vještine jest naučiti pojedinca kako da se obrani u realnim situacijama od protivnika uz najmanju moguću štetu sebi, a najveću moguću napadaču. Zato se i kaže da Ninjutsu nije “lijepa” vještina, jer joj cilj nije zadiviti, već preživjeti. Međutim, to nije sve.

Bujinkan Seishin Dojo svojim polaznicima pruža mogućnost kako da postanu fizički spremni, snažni i vješti, a da u isto vrijeme razviju i sve one vrline i ljepote ljudskog bića kao što su iskrenost, tolerancija, suosjećanje, poštenje.

Kako se to može postići? Kako put do majstorstva u bilo kojoj vještini nije nimalo lak, tako je i savladavanje Ninjutsu vještine težak i predan posao. Međutim, ono što se dobije na kraju puta, a to je osjećaj unutarnjeg mira, samopouzdanja, savršene kontrole nad vlastitim tijelom u svakom trenutku, pozitivan stav i radost življenja daje nam snage za dalje tijekom trenutaka slabosti prilikom učenja. Ono što dobijemo, dobijemo za čitav život.

U današnje vrijeme, daleko poslije velikih bitki i potreba za Ninja ratnicima, zasigurno postoji i mišljenje o upitnoj potrebi za takvim vještinama. Ipak, nitko i nikada ne može predvidjeti da li će silom prilike postati sudionik neugodne situacije u kojoj će se trebati braniti, da li će biti u životnoj opasnosti gdje će izdržljivost i spretnost značiti i preživljavanje. Vještina Ninjutsu-a je mnogo više od primanja i davanja udaraca ili rukovanja oružjima, ona je stav prema životu, način života, životna vrijednost.

Ninpo je jedinstvena ratnička vještina i ne može se uspoređivati ni sa jednom drugom vještinom i ni jedna druga vještina joj nije slična.

Zbog toga dođite otvorenog uma i srca i uhvatite se u borbu sa samim sobom, kako biste kroz ovu ratničku vještinu postali bolja osoba, jer Ninjutsu nije cilj, već sredstvo kako da upoznate sebe i dovedete svoje kvalitete i potencijale do neslučenih granica.

Zbog toga navodimo izreku učitelja našeg učitelja – Toshitsugu Takamatsua “Mongolskog tigra”, posljednjeg istinskog Ninje: “Vi ste kao insekti, mali i beznačajni, ali i mali insekt kada stane na rep od konja, može daleko putovati!”