NINJUTSU DANAS

NINJUTSU HIKETSU BUN

Toshitsugu Takamatsu Soke

“Moko no Tora – Mongolski Tigar”

Suština svih ratničkih vještina i vojničkih strategija u samoobrani je zaustavljanje opasnosti. Ninjutsu simbolizira najpotpuniju koncepciju samoobrane ne samo fizičkog tijela već i uma i duha. Običaji Ninje su običaji izdržljivosti, preživljavanja i prebrođivanja svega što bi čovjeka moglo uništiti. To je više od pukog zadavanja udaraca ili sječenja, i dublje u suštini od jednostavnog nadmudrivanja neprijatelja; Ninjutsu je način usvajanja onog što trebamo dok činimo svijet boljim mjestom za život. Vještina Ninje je umjetnost pobjeđivanja.

U početnom stadiju bilo koje borilačke ili ratničke vještine, nužna je ispravna motivacija. Bez ispravnog duševnog stanja uma, konstantna izloženost borbenim tehnikama može dovasti do uništenja umjesto samorazvijanja. Naime, ova činjenica ne razlikuje se od bilo koje druge korisne prakse u životu koja se dovodi do ekstrema.

Medicinska znanost posvećena je poboljšanju zdravlja i ublaženju muka, a opet nepavilno korištenje lijekova i razdraganost doktorovih vještina može dovesti ljude u stanje gdje pojedinčevo zdravlje više nije u njegovoj ili njezinoj kontroli. Hranjiva, dobro uravnotežena dijeta uspjeva čovjeka održati živim, vitalnim i zdravim, ali pretjerivanje sa dijetom ili s jelom i pićem ili uzimanje previše kemikalija, je siguran način da se tijelo otruje.

Vlade su utemeljene da bi nadzirali usklađeno međudjelovanje u svim dijelovima društva, ali kad vladari postanu pohlepni, gladni za moći, ili zbog pomanjkanja znanja, država je podređena nepotrebnim ratovima, neredima ili civilnom i ekonomskom kaosu.

Religija kad se temelji na vjeri razvijenoj kroz iskustvo, širok i tragajući um i neumornom potjerom za univerzalnim razumijvanjem, inspirira i tješi ljude. Kad jednom religija izgubi svoju izvornu usredotočenost, postaje smrtonosna stvar kojom se zavarava, kontrolira i porazuje narod putem manipulacije njihovih uvjerenja i strahova.

Isto je s ratničkim vještinama. Vještine samoobrane, koje bi trebale pribaviti osjećaj unutarnjeg mira i sigurnosti za Budoku, tako se često razviju bez ravnoteže u osobnosti i vode neznatnijeg Budoku u iskrivljena područja nezaustavljivog konflikta i natjecanja koje ga eventualno prožderu.

Ako majstor u borilačkim vještinama iskreno slijedi suštinu Ninjutsu-a, lišen utjecaja želja ega, učenik će postupno doći do realizacije da je ultimatna tajna postajanja nepobjedivim – postizanje Shin Shin Shin Gan “uma i očiju nebeskoga”. Borac koji bi pobjedio mora biti u skladu sa šemom totalnosti i mora biti vođen intuitivnim znanjem odigravanja sudbine. U skladu sa predviđanjem neba i nepristranom pravdom prirode te slijedeći bistro i čisto srce puno povjerenja u nepredvidivo. Ninja usvaja shvaćanje koje će ga voditi uspješno u borbu kad mora poraziti, kad se mora snaći i sakriti se od neprijateljstva. Prostrani svemir, prekrasan u svom hladnoj neosobnoj cijelosti, sadrži sve što zovemo dobrim i lošim, sve odgovore na paradokse koje vidimo oko sebe. Otvarajući svoje oči i svoj um, Ninja može odgovarajući slijediti istančana doba i razloge neba, mjenjajući se kako je mjenjanje potrebno, uvijek se prilagođavajući, tako da na kraju za Ninju ne postoji iznenađenje .