POVIJEST

DREVNA POVJEST NINJUTSUA

 O samoj vještini Ninjutsu javnost zna vrlo malo, pa čak i u samom Japanu. Prvi puta se spominje negdje oko 520. godine. Za vrijeme vladavina raznih Shoguna (vojskovođa), Japan je bio podijeljen na desetine provincija kojima su vladali vojni zapovjednici, Daimyoi. Između ovih zapovjednika vodile su se vrlo često borbe za moć i prevlast. Njihove vojske su se otvoreno sukobljavale, a u tim borbama su se borili i ginuli mnogi ratnici – Samuraji (Bushi). Za Samuraja je bila čast poginuti za svoga gospodara u otvorenoj borbi, jer im je tako nalagao njihov kodeks časti – Bushido – Put ratnika. Međutim, za posebne potrebe u vrijeme ratova, Daimyoi su upotrebljavali Ninja ratnike jer oni nisu bili sputavani Bushido kodeksom poput Samuraja, te su bili specijalno obučeni i usavršeni za sve vrste i načine borbe u svim uvjetima.

Zadaci koje su Ninje obavljali sastojali su se od špijunaže i prikupljanje podataka, različitih diverzija i sabotaža, ubijanja neprijateljskih zapovjednika, itd. Za Ninju je bilo najvažnije obaviti zadatak, i to po svaku cijenu – to je bio njihov kodeks.

U Kamakura periodu japanske povijesti, mnogi ljudi su se zbog vlastite sigurnosti sklanjali u planine oblasti Iga i Koga napuštajući red Bushi-ja, te ih naseljavali živeći kao Jizamuraji, ratnici koji žive kao seljaci. Zbog toga su bili pod stalnim pritiskom Shogunove vojske, koja ih je nastojala uništiti. Da bi se zaštitili, morali su razvijati i usavršavati ratničke vještine uz minimum opreme i sredstava, jer je oružje bilo zabranjeno svima koji nisu bili pripadnici Bushi klase, koji su radili za Shoguna.

Negdje izme|u 794. – 1192. godine, Ninjutsu se počeo razvijati u vještinu kakvu danas poznajemo. Za razvijanje Ninjutsua zaslužno je također i nekoliko kineskih ratnika, učitelja i svećenika, koji su putovali divljinama širom Japana. Gamon, Garyu, Kain, Unryu i generali T’ang dinastije Cho Gyoko, Ikai i Chan Busho donijeli su sa sobom znanje akumulirano stolječima u njihovoj matičnoj zemlji. Vojna strategija (Sun Tzu), religija, filozofija, folklor, kulturni koncepti, medicina, mistika, skupljani u Carskoj Kini iz Indije, Tibeta i Južne Azije, našli su mjesto u razvoju Ninjutsua. Odlučujuće za razvoj Ninjutsua bilo je spajanje borbenih tehnika sa tehnikama bešumnog kretanja, prikradanja i nestajanja, te susret sa moćnom, ratnički orijentiranom i organiziranom sektom zvanom Yamabushi. Yamabushi, planinski ratnici-svećenici, bili su sekta koju je proganjala carska vojska, a prakticirali su Shugendo.

Ninjutsu vještina borenja bila je strogo čuvana tajna, koja se prenosila unutar porodice ili klana sa oca na sina, ili na najboljeg učenika, a ukoliko učitelj nije imao nasljednika, škola se ugasila. Najpoznatije i najjače Ninja obitelji bile su rasprostranjene po Iga i Koga (danas Mie i Shiga) oblastima Japana.

Između 1854. i 1859.g. neki od Iga Ninji su surađivali sa vojskom carskih pristaša i pridružili su se postrojbi dvorskih patrola. Oni su bili izvor velikog uništenja u Shinsen Gumi (Shinsen grupi) koji su bili ninje tjelihranitelji u Tokugawa Shogunatu.

1863.g. mnoge ninje su se pridružile Tenchigumi-u, grupi većinom sastavljene od Ninji ekstremista. Njihovi vođe su bili Yoshimura i Fujimoto Tesseki. Oni su pokušali ustati protiv Tokugawa Shogun-a, ali njihov broj nije bio dorastao velikom broju Shogun-ovih samuraja i mnogi su bili ubijeni. 10 godina kasnije, u obnovljenom ratu, Ninje su se pridružile objema vojskama tako da su se međusobno raspoznavale u brojnim bitkama i protiv Cara. Za vrijeme bitke u Toba-i, postrojbe Fushimi Ninja su efektno pokazali svoje vještine na bojnom polju.

U 19. Stoljeću Ninje iz Iga-e i iz Koga-e su bile ograničene radeći, ništa više, od policijskog i tjelohraniteljskog posla. Mnogi od Ryu-eva koji su preživjeli masakr 300 godina prije su iščezavali u ništavilu kao rezultat mira koji je donio Tokugawa Ieyasu 1601.g.

U bitci Tenchigumi, pripadnik Koppojutsu Ryu-a (Gikan Ryu) je bio ranjen dok se borio protiv Cara. Povukao se u obližnji hram gdje ga je našao Ninja koji je bio pripadnik Kukishinden Ryu-a. Njegovo ime je bilo Ishitani Matsutaro.

Izdvojen od Ishitani-a, samo je jedan drugi Ninja nastavio podučavati i održavati Ninjutsu živim. To je bio Toda Shinryuken Masamitsu, Soke Togakure Ryu-a, koji je kasnije prenio sve svoje znanje na 33. Sokea Toshitsugu Takamatsua, učitelja Masaaki Hatsumia.