ODRŽAN KORYU SHIHAN SEMINAR

29. 02. 2012. by: admin

U organizaciji Bujinkan Seishin Dojo-a Zagreb i Shihana Deana Rostohara održan je seminar Bujinkan Ninpo Budo Taijutsua/Ninjutsua. Došavši na poziv svog prijatelja Shihana Rostohara, seminar je vodio Shihan Alex Esteve Calero – Kiryu, 15. Dan Kugyo Happo Biken, iz Španjolske. Za Shihana Alexa ovo je bio prvi Bujinkan seminar u Hrvatskoj.

Seminar se održavao u dvorani OŠ “S.S. Kranjčević”, 25. i 26.veljače 2012. Tijekom dva dana seminaru je prisustvovalo pedesetak sudionika, iz Mađarske, Švicarske i svih Bujinkan Dojo-a Hrvatske (Zagreb, Vrbovec, Rijeka i Pakrac).

Shihan Alex Esteve Calero je Dojo Cho Bujinkan Koryu Dojo u Barceloni. Borilačkim vještinama bavi se više od 30 godina. Vježbao je Judo, Jujutsu, Kenjutsu i boks. Kao petnaestogodišnjak se totalno posvetio Bujinkan Budo-u.

Proučavajući Bujinkan Budo putovao je ne samo po Španjolskoj, nego i po cijeloj Europi. Sudjelovao je na Tai Kai manifestacijama i učio od mnogih učitelja.

Zadnjih osamnaest godina Alex redovito odlazi u Japan na usavršavanje, čak i po više puta godišnje. U Japanu uči od Soke Hatsumia i renomiranih japanskih Shihana. Poseban odnos Alex ima sa Someya Shihanom, koji ga na Soke-ov zahtjev podučava. S njime vježba i uči Kenjutsu. Od Someya Shihana, koji ima Menkyo Kaiden, Alex od 2000. uči Batto Jutsu, Tameshi Kiri i sve drugo što je vezano za japanski mač Katanu.

U suradnji sa Hatsumi Sokeom, Shihan Alex je napisao i objavio dvije knjige: Bujinkan Budo Taijutsu – Exploring the Essence of the Martial Arts i AIPS System – Comprehensive Self Protection for Health Care Workers. Za trud, znanje i promoviranje ove vještine dobio je dvije medalje “Zlatnog Zmaja Bujinkana”.

Shihan Dean Rostohar i Shihan Alex Esteve prijatelji su dulje od deset godina. Zajedno surađuju i na nekoliko projekata vezanih uz službene organizacije. Također su mnogo puta zajedno učili i vježbali u Japanu.

Ovaj seminar je bio prilika da se učenici Bujinkana iz Hrvatske upoznaju s ovim mladim, ali vrhunskim učiteljem. Sudionici seminara su kroz dvodnevni seminarski trening, kroz još jedno iskustvo, imali priliku povećati i proširiti vlastita znanja i vještine.

Shihan Alex Esteve je započeo seminar s Nihonto – poviješću, principima i etikom vezanim za uporabu japanskog mača. Na seminaru je detaljno objašnjavao i opisivao vrste i značajke japanskih mačeva (Chokuto, Tachi, Hantachi, Katana, Ninja ken). Zatim je nastavio podučavati Ken jutsu / Iai jutsu no Kihon, principe upotrebe japanskog mača kroz Kamae, Kiri gata, Maai, Nuki, Chiburi, Noto, i drugo.

Seminar je nastavio tehnikama Gyokko Ryu Kosshijutsu Muto Dori Gate, iz Ge Ryaku no Maki. Tako je pokazivao tehnike obrane od napada mačem, ali i upotrebu obrane od napada pištoljem. Principi Muto Dori se ne razlikuju, bez obzira na to koje oružje napadač drži u ruci i čime napada. Također su se izvodile tehnike Ni nin dori, borbe protiv više napadača.

Seminar se nastavio tehnikama Ninpo Taijutsua, kroz osam osnovnih principa Kihon Happo. Tu je puno pažnje bilo posvećeno Gensoku no Ninpo, odnosno principima borbe. Shihan Alex Esteve je zatim podučavao tehnike iz Togakure Ryu Ninpo Bikenjutsua.

Svoje podučavanje Shihan Alex Esteve dijeli u dva smjera. Prvi čine filozofija, psihologija i osjećaj borbe. Drugi je temeljen na tehnikama Kihona, kroz razne tehnike Bujinkan Ryu Ha. Tako je Shihan Esteve kroz cijeli seminar podučavao Kuden i Gokui. Također je podučavao tehnike, principe i pojmove, kroz Jiko boei to seizon – samoobranu i preživljavanje.

Seminar je bio vrlo zanimljiv i jako poučan. Svi sudionici seminara su vrlo pažljivo pratili predavanje, demonstracije i cijelo podučavanje Shihana Estevea. Sudionici su bili jako zadovoljni naučenim i prikazanim. Bili su ujedno i oduševljeni predavanjem Shihana Alex Estevea i njegovim načinom poduke. Seminar je bio zahtjevan i težak, pa su samo oni otvorenog uma mogli uistinu shvatiti Kuden.

Shihan Alex Esteve vrlo je zadovoljan gostoljubivošću koju je doživio. Ovo je bio njegov drugi posjet Hrvatskoj. Oduševljen je ovdašnjim načinom učenja i vježbanja, te znanjem i disciplinom učenika Bujinkan Hrvatske. Izrazio je i želju za ponovnim dolaskom u Hrvatsku.

Nadamo se da ćemo ponovno imati priliku ugostiti Shihana Alexa Estevea!

 

Filed under: Novosti,Seminari