ODRŽAN SHIHAN ROSTOHAR SEMINAR U SLOVAČKOJ

15. 03. 2012. by: admin

U organizaciji Bujinkan Hachiman Dojoa i Shidoshi Ladislav Fajtla, organiziran je seminar Bujinkan Ninpo Budo Taijutsua/Ninjutsua. Seminar je vodio Shihan Dean Rostohar, Kugyo Menkyo. Seminar se održavao 3. i 4. ožujka 2012. u Bratislavi, u Slovačkoj, u dvorani ŠD “Mladost” u Mlynskej dolini. Seminaru je prisustvovalo 25 sudionika, iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke To je ujedno i prvi seminar koji je Shihan Rostohar održao u Slovačkoj. 

Tijekom posljednjih nekoliko godina, Shidoshi Ladislav Fajtl često posjećuje seminare i treninge koje vodi Shihan Rostohar. Bio je na njegovim seminarima i treninzima u Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Iznimno zadovoljan kvalitetom učenja Shihana Rostohara i bogatstvom njegovog znanja i iskustva, Shidoshi Fajtl je želio organizirati u Slovačkoj seminar koji će voditi Shihan Rostohar, zato da bi omogućio svojim učenicima da povećaju vlastito znanje i poboljšaju svoje vještine učeći direktno od Shihana Rostohara. 

Soke Hatsumi je bio napomenuo da se, bez obzira što je Kihon bio tema prošle godine, s ovom temom nastavi i ove godine. To je zato što mnogim praktičarima Bujinkana nedostaje dobra osnova, i ne shvaćaju Kihon onako kako bi trebali. Tako je tema seminara u Slovačkoj bila Kihon Happo Shinken Gata i Daisho. 

Shihan Rostohar je započeo seminar s Kudenom. Zadržao se na objašnjavanju posvećenom Kihon Happo-u, ističući da to nisu samo tehnike, nego principi i načini upotrebe osnovnih tehnika kroz razne borbene situacije. Važno je uistinu shvatiti Kihon Happo. Jer, same tehnike Kihon Happoa su beznačajne ako se Kihon ne shvaća pravilno. Shihan Rostohar je tako poduku započeo sa Kihon Happom, no kroz tehnike Kumi uchi. Kroz svaku pokazanu tehniku Kihon Happo-a Shihan Rostohar je upotrebljavao principe kyusho, maai, kukan, tekiji-sei, hoko no jutsu, nagare, ritsudo, kozushi, kyojutsu tenkan ho i druge. Također je upotrebljavao principe kojima ga je prošle godine učio Hatsumi Soke: Gan Shi Shinzo, kako bi izvodio Itami no Kogeki. Mnoge stvari je objašnjavao kroz Gokui i Kuden.

Shihan Rostohar je tehnike izvodio kroz Koppo i Koshi jutsu, te kroz Jutaijutsu, kombinirajući ih, da bi podučio sudionike seminara kako lako savladati napadača s minimum snage i energije, ali s velikom efikasnošću. Da bi učenicima pokazao osjećaj koji je važan u borbi, kako Mushiki, tako i osjećaj prostora, Shihan Rostohar je pokazivao kako se boriti zavezanim očima – kako izvoditi tehnike i kontrole na napadaču bez upotrebe vida.  

Sve tehnike koje je Shihan Rostohar pokazivao kroz Taijutsu, pokazivao je i s upotrebom mača. Tako je podučavao Ken tai Ichi jo. Također je podučavao tehnike borbe s mačem protiv mača, te Sanshin Gokei Go Gyo no katu s mačem. Shihan Rostohar je podučavao i vrlo važnu etiku vezanu uz korištenje katane, te također Iai jutsu – tehnike sječenja mačem. Tehnike borbe s nožem i protiv noža također su bile demonstrirane i podučavane na ovom seminaru.  

Shihanu Rostoharu je na seminaru pomagao njegov dugogodišnji učenik i prijatelj, Shihan Davor Gašparović. Tako su sudionici seminara mogli učiti od dva Shihana. 

Sudionici seminara su se trudili vježbati i naučiti što više. Atmosfera je bila zaista radna, ali ujedno i opuštena. Organizator se potrudio dobro organizirati ovaj seminar, te mu na tome srdačno zahvaljujemo. Ujedno zahvaljujemo svima koji su došli prisustvovati ovome seminaru i podržati ga.  

Shihan Dean Rostohar održat će ponovno seminar u Bratislavi, u mjesecu lipnju (od 1. do 3. lipnja 2012.) To će biti seminar prvenstveno namijenjen za pripadnike policije, vojske i organizacija koje se bave sigurnošću/zaštitom, no mogu sudjelovati i svi zainteresirani članovi Bujinkana. Informacije o tom seminaru možete potražiti na web stranicama Bujinkan Hachiman Dojo-a, a uskoro će biti objavljene i na našoj stranici.

 

 

Filed under: Novosti,Seminari