SEMINARI

U Bujinkanu su seminari nezaobilazan dio učenja za svakog istinskog učenika. Seminari se organiziraju zbog učenika, zato da bi učenici imali mogućnost na drugačiji način, prošireno ili na nekom višem nivou, učiti sve ono što inače vježbaju i proučavaju na redovnim treninzima. Seminari su naporni i zahtjevni oblici treninga i učenja. Oni svakom zainteresiranom učeniku pružaju zaista mnogo. Ipak, o samom učeniku ovisi razlog dolaska na seminar, ali i to koliko će naučiti vježbajući na seminaru.

Seminari obično traju 1 do 3 dana (vikend). Na seminarima se brže nego na redovnim treninzima izmjenjuje ‘gradivo’ tj. ono što se podučava. Podučava se mnogo širi spektar principa, tehnika i učenja. To se tako radi da bi se učenicima u tom kratkom vremenu ponudilo što više znanja. Zato se na seminarima obično trenira 5 – 7 sati dnevno, a ponekad i više, što ovisi o tipu seminara. Svrha ovako dugih seminarskih treninga je da učenici mogu vidjeti i isprobati što je moguće više principa i tehnika vezanih za određenu temu. Na taj način pruža im se mogućnost da više nauče i da uvide kako mogu drugačije primijeniti ono što su već prije učili i naučili. Ujedno imaju mogućnost uvidjeti na čemu oni sami moraju više poraditi kako bi mogli dostići nivo na kojem se podučava na određenom seminaru. Općenito je nivo podučavanja na seminarima uglavnom viši od nivoa na kojem je većina učenika.

Također, prisustvovanje seminarima je prilika da se ova vještina uči i od drugih renomiranih učitelja. Razni učitelji imaju različita znanja i iskustva, a svaki učenik od njih može naučiti nešto važno za njegov vlastiti, osobni razvoj, i kao Budoke i kao ljudskog bića. Svaki seminar je jedinstven, kao i svaki trening. Odnosno, ne postoje dva ‘ista’ ili ‘identična’ seminara, bez obzira na to što glavna tema seminara može u formalnom smislu biti ista.

Ako ste propustili neki seminar, možda nikada više nećete imati priliku učiti to što se tamo podučavalo i vježbalo. Ovo vrijedi i za treninge.

Također, seminari su prilika za druženje. Tamo se upoznaju ljudi koji se inače možda nikada ne bi sreli, a povezala ih je ljubav prema ratničkoj vještini Ninjutsu. Seminari su zato posebna prilika za sklapanje novih prijateljstava, te za razmjenu iskustava i znanja koja nam svima omogućuje lakše napredovanje u ovoj vještini.

U Bujinkan Seishin Dojo-u Zagreb organiziramo seminare i zato da bi oni učenici koji nemaju prilike stalno vježbati u našem Dojo-u mogli upotpuniti vlastita znanja i vještine. Zbog kvalitete poduke koja se ovdje nudi, na seminare u Bujinkan Seishin Dojo Zagreb dolaze mnogi učenici, ne samo iz Hrvatske i susjednih zemalja, nego i iz cijele Europe i raznih zemalja svijeta.

Istinski učenici Bujinkan Seishin Dojo-a Zagreb organiziraju brojne seminare i sudjeluju na njima, da bi povećali vlastito znanje i poznavanje ratničke vještine Ninpo Budo Taijutsu / Ninjutsu. Tako su učitelji i učenici Bujinkan Seishin Dojo-a Zagreb dosad organizirali i/ili sudjelovali na sveukupno 242 seminara, u Hrvatskoj (Zagreb, Oprtalj, Umag, Sisak, Delnice, Žumberačko gorje, Zadar, Vrbovec, Osijek, Pakrac, Lonjsko polje, Rijeka, Otok Krk, Split) i u inozemstvu (Njemačka, Austrija, Mađarska, Italija, Španjolska, Slovenija, Češka, Francuska, Nizozemska, Švedska, Srbija, Finska, Makedonija, Bugarska, Ukrajina, Japan, Belgija, i Švicarska). Te su seminare vodili i na njima su podučavali brojni renomirani učitelji Bujinkana – kako učitelji Bujinkan Seishin Dojo-a Zagreb, tako i učitelji iz inozemstva.